Zverejnené: 03.06.2024

Steve Ballmer


Steve Ballmer je americký obchodník, ktorý bol generálnym riaditeľom počítačovej softvérovej spoločnosti Microsoft Corporation od roku 2000 do roku 2014. V roku 1980 sa stal obchodným manažérom Billa Gatesa. Počas nasledujúcich dvoch desaťročí zastával Ballmer rôzne funkcie, keď sa Microsoft rozrástol na jednu z najmocnejších a najziskovejších spoločností v americkej histórii. Veľká časť jeho počiatočného úspechu bola spôsobená dominanciou jeho operačných systémov MS/DOS a Windows.

V roku 1998 sa Ballmer stal prezidentom spoločnosti Microsoft a o dva roky neskôr sa stal generálnym riaditeľom spoločnosti, keď Gates odstúpil z tejto pozície a stal sa predsedom. Microsoft pod Ballmerovým vedením diverzifikoval svoje zameranie prostredníctvom nových produktov, ako je systém elektronických herných konzol Xbox, prvýkrát uvedený na trh v roku 2001, a rodina prenosných prehrávačov médií Zune predstavená v roku 2006.

V roku 2011 Ballmer pomohol zariadiť akvizíciu spoločnosti Skype v hodnote 8,5 miliardy dolárov. Bola to najväčšia akvizícia v histórii Microsoftu a postavila spoločnosť do konkurencie so službou videorozhovoru Apple FaceTime a internetovou komunikačnou službou spoločnosti Google Voice. V auguste 2013 Ballmer oznámil, že do roka odíde z funkcie generálneho riaditeľa.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách